Eugenetica heeft steun van de massa nodig, geef het die steun niet.

Socialisten, stop met ‘normaal’ doen

Maarten Steenhagen
2 min readMay 24, 2023

Enkele uitzonderingen daargelaten, socialistische bewegingen lijken zich tot nog toe geen fluit aan te trekken van het feit dat je kameraden uitsluit als men tijdens een pandemie hutjemutje in een zaaltje gaat zitten zonder mondneusmaskers of welk plan dan ook. Ik ga geen vingers wijzen, maar voorbeelden zijn er te over.

Kunnen mensen zoals ik die geen COVID (of een ander naar virus) willen oplopen jullie kameraden niet zijn? En als we dat wel kunnen zijn, waarom worden we dan bijna altijd uitgesloten van politieke bijeenkomsten?

Ja, er moet georganiseerd worden, en mensen moeten bij elkaar komen. En rap een beetje! Maar waarom moet dit voornamelijk op een manier die het huidige eugenetische overheidsbeleid bekrachtigt? Waarom doen zoveel socialisten op dit punt zo hard hun best om ‘normaal’ te blijven spelen? Want bij elkaar komen, dat kun je ook op andere manieren doen.

En nee, mijn punt is niet dat alles buiten in een park of op Zoom moet worden gehouden — al zijn dat vaak geweldige oplossingen. Mijn punt is dat je niet steeds alles in een zaaltje met slechte ventilatie en zonder maskers moet doen. De pandemie zou een les moet zijn voor ons, een moment van inzicht dat alternatieve vormen van samenkomen essentieel zijn voor een inclusieve beweging.

In een cynische bui denk wel eens dat die nadruk op zaaltjes, podia en café’s komt doordat de borrel doorgaans harder lonkt dan de revolutie. Dat mensen liever hun gezellige routines zouden behouden dan de maatschappij en hun eigen gedrag verbeteren. Maar zelfs als je voornamelijk vecht voor de borrel, wees toch verdomme creatiever en maak je feestjes inclusiever. Zwijg de pandemie niet dood zoals Rutte en Kuipers dat van je vragen, maar maak duidelijk wat jij gaat doen om jouw bijeenkomst toegankelijk te maken.

Ik wil hier zeker niet voorschrijven wat we allemaal dan concreet zouden moeten doen. Dat moet iedereen die zich socialist noemt zelf uitmaken, en gelukkig kent creativiteit geen grenzen. Maar kijk alsjeblieft kritisch naar je eigen handelen, want ook in jou schuilt de neoliberaal die alleen maar aan zichzelf denkt.

Eugenetica heeft steun van de massa nodig. Geef het die steun niet.

Tijdens een pandemie met een virus dat bij veel mensen grote schade aanricht lekker doorgaan met wat je altijd al deed mag dan wel ‘normaal’ lijken, het is vooral bewijs van het superioriteitsdenken waarmee de meeste Nederlanders zijn opgegroeid — een validistische middelvinger naar duizenden kameraden die door een kapitalistisch systeem zijn doodverklaard, en voor wie systeemverandering niet snel genoeg kan komen.

--

--

Maarten Steenhagen

Philosopher and writer. Uppsala, formerly Cambridge. Writes about culture, psychology, and the dreadful state of the world. Sometimes writes about tech as well.